Ingestuurde verhalen

Heeft u nog verhalen over uw vroegere schooltijd op de Frans Naerebout? Stuur ze op via email ... en ze worden hier gepubliceerd. We zijn erg benieuwd!!!_________________________________________________________________________________

Geachte commissie,

In mijn jeugd heb ik de opening van de school in 1949 meegemaakt. Ik zat eerst op een andere school, ik meen in de Paul Krugerstraat. Wij hebben toen ook een lied ingestudeerd onder leiding van een juf.  Verhulst, waarvan ik mij kan herinneren dat zij naar IndonesiŽ is verhuisd. De eerste paar regels van het lied bij de opening kan ik mij nog herinneren:

Hoera nu hebben wij een school
Die is van ons alleen
De handen en de voeten schoon
Voorzichtig bovenal....................

Dit zijn de vier regels die ik mij nog kan herinneren.
De meesters waren Dhr. Haayman, de Dhr. van Ieren (die speelde viool) en Dhr. Bil, die was tevens bovenmeester. Wanneer de school is geopend weet ik ook niet meer, maar ik meen dat ik vanaf de derde klas op de Frans Naerebout school heb gezeten.
Ik woon al jaren niet meer in Zeeland, dus hoe de school er nu uit ziet zou ik niet weten. Ik weet nog wel dat  als je voor de school staat links de Openbare school was en rechts de Christelijke school. Jammer genoeg heb ik ook geen schoolfoto meer dus ik kijk vanaf nu geregeld op uw site om te zien of er iemand anders is die foto heeft geplaatst. Of ik in de gelegenheid ben om op 7 juni aanwezig te zijn weet ik ook nog niet, maar ik zal mijn best daar voor doen. Het lezen van uw site brengt natuurlijk heel veel herinneringen naar boven. Ik kan mij nog maar een paar namen herinneren uit die tijd. Ik weet ook nog dat wij in de derde klas van schuinschrift naar rechtschrift gingen en ik voor schrijven ineens een 8 op mijn rapport kreeg. Ook weet ik nog dat Meester Haayman op vrijdagmiddag prachtige verhalen kon vertellen. En ook dat Meester van Ieren heel veel heeft gedaan met rupsen die we dan moesten zoeken en die we dan in een jampot moesten bewaren tot het vlinders werden.
Toen ik na 6 klassen van school ben gegaan ben ik naar de huishoudschool - in het Groenewoud - gegaan die ook helemaal nieuw was.
Ik zal uw website verder blijven volgen en wie weet zie ik daar dan nog bekende namen.

Met een groet

Anneke de Graaff - oud leerling
__________________________________________________________________________________________

Ik heb van 1957 tot 1963 op school gezeten. Helaas kan ik niet komen naar de reunie in verband met een vakantie.
Hierbij een verhaaltje over leraar Zandee uit de derde klas:

Deze leraar zei vaak tegen ons, dat we niet zo kinderachtig moesten zijn, omdat we al in de derde klas zaten. Anders moesten we maar speelgoed meenemen. Eťn van de leerlingen, ik dacht Noutje van Veldhoven, hij woonde op het Havendorp, nam dit letterlijk op en kwam de volgende dag met een grote koffer vol speelgoed in de klas en stalde dit pontificaal uit op de toenmalige houten banken.

Het Havendorp, een complex van 389 noodwoningen en 10 noodwinkels gelegen
                    aan de Buitenhaven, gebouwd in 1946. Het complex is gesloopt in 1963.

De heer Zandee vroeg, wat de bedoeling hiervan was, waarop Nout antwoordde Dat zeg toch altijd meneer, als je kinderachtig bent, neem je maar speelgoed mee ...

Hein Naerebout _________________________________________________________________________________

Ik zat van de derde klas tot en met klas 6 (nu groep 8) op deze school. Wij hadden het 100-jarig bestaan en mochten een vlag ontwerpen en dat had ik gewonnen dus werd van het ontwerp een echte vlag gemaakt. Ik heb ook nog wel wat klassefotoīs.
De musical over Meester Pennelik herinner ik me nog goed (wat kan die Brian Kalkman dat goed) en daarna over vroeger. Ik heb van die laatste het script nog.
Ook had ik met een paar leerlingen met een onzinverhaal een weekendje in een jeugdherberg gewonnen. Dat verhaal heb ik ook nog en meester van de Bulck komt er ook in voor. Dat was lachen!
Ik weet nog dat ik in het begin juffrouw Steketee had, daarna juf Diny, meneer Slabber, meneer Vis en onze meester Pieter van de Bulck. Het was een geweldige tijd!

Groetjes DaniŽlle Butz